Het is algemeen bekend dat vrouwen in de overgang last kunnen krijgen van vervelende opvliegers. Maar kunnen mannen eigenlijk ook opvliegers krijgen? Ja, dit kan zeker voorkomen. Dat is waarschijnlijk de reden dat je op deze website terecht bent gekomen. Maar waar komen deze opvliegers bij mannen vandaan?
Opvliegers door de mannelijke overgang?
Heb je last van opvliegers? Dan herken je vast de volgende klachten:
- Intense hittegolven: Een gevoel van plotselinge, intense warmte die vaak begint in de borst en zich uitbreidt naar de nek en het gezicht.
- Zweten: Veel mensen ervaren een verhoogde transpiratie tijdens een opvlieger.
- Hartkloppingen: Een onregelmatige hartslag kan voorkomen tijdens een opvlieger.
- Duizeligheid: Sommige mensen ervaren een gevoel van duizeligheid.
- Misselijkheid: Sommige mensen ervaren een gevoel van misselijkheid.
- Angst of paniek: Sommige mensen ervaren angst of paniek tijdens een opvlieger.
- Slaapstoornissen: Sommige mensen krijgen ’s nachts opvliegers waardoor ze wakker worden van het zweten.
Er zijn verschillende kwalen die ten grondslag liggen aan opvliegers. Zo kan overmatig gebruik van alcohol zorgen voor opvliegers, maar ook problemen aan de schildklier, stress en andere gezondheidsproblemen.
Daarnaast komen opvliegers veel voor tijdens de overgang. Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom van de overgang bij vrouwen, maar ze kunnen ook voorkomen bij de mannelijke overgang. Deze overgang wordt ook wel de penopauze of andropauze genoemd en is te wijten aan een testosteron tekort op latere leeftijd.
Ondanks het feit dat dit onderwerp niet vaak wordt besproken, kampen veel mannen met deze vervelende periode in hun leven.
Wat is de penopauze?
Naarmate je als man ouder wordt, vinden er verschillende veranderingen plaats in het lichaam. Eén van deze veranderingen is de productie van testosteron. Wanneer mannen de 35 zijn gepasseerd, neemt de productie van testosteron namelijk langzaam af met 1 – 1,5% per jaar. Dit gebeurd heel geleidelijk waardoor je hier als man niet gelijk iets van merkt. Pas tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar daalt het testosterongehalte zodanig, dat mannen hier wel de gevolgen van kunnen ervaren. Veel voorkomende klachten zijn vermindering van de spiermassa, ontstaan van het ‘bierbuikje’, een lager libido, futloosheid, minder energie maar ook opvliegers.
Behandeling voor opvliegers tijdens de mannelijke overgang
Of en hoe erg je last zult krijgen van klachten zoals opvliegers verschilt sterk per persoon. Of je nu veel of weinig last hebt van de mannelijke overgang door een tekort aan testosteron, blijft het een nare periode om doorheen te komen. Gelukkig is een tekort aan testosteron eenvoudig te behandelen door het aan te vullen. De positieve effecten treden vrij snel op en zorgen ervoor dat je ook weer snel de oude wordt. Zodat je weer energie krijgt en weer kunt genieten met jouw partner. Voor meer informatie over deze behandelingen kun je het beste contact opnemen met jouw huisarts.
Naast het aanvullen van het testosteron, kun je zelf ook al een verschil maken. Zo blijft jouw testosterongehalte beter op pijl door te blijven bewegen/ sporten, gezond te eten en eventuele stress te verminderen.
Heb je een testosteron tekort?
Honderdduizenden mannen in Nederland kampen met de penopauze als gevolg van een testosterontekort. Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan eenvoudig je testosteron tekort meten.
Ben je nu benieuwd naar jouw eigen testosterongehalte, of naar die van jouw partner?
Vul dan nu onze gratis online test in en je weet binnen een paar minuten of je last hebt van een tekort aan testosteron.