Testosteron tekort op latere leeftijd

Testosteron tekort op latere leeftijd

Testosteron. Het zit in elk mannelijk lichaam en elke man heeft dit hormoon ook hard nodig voor onder andere de lichamelijk transformatie tijdens de pubertijd en de productie van sperma. Maar vanaf een jaar of 35 neemt de productie van testosteron jaarlijks met 1-1,5% af. Dit is een natuurlijk proces. Pas tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar is het testosterongehalte zodanig gedaald, dat mannen hier wel nadelen van kunnen ervaren. Wat is hier de oorzaak van en wat kun je er allemaal tegen doen? In dit artikel lees je alles over testosteron tekort op latere leeftijd.

Wat is testosteron?

Testosteron is een hormoon dat vrijwel altijd wordt gelinkt aan de man. Het wordt dan ook wel het mannelijke geslachtshormoon genoemd. Door testosteron voel je je mannelijk, ga je elke uitdaging aan en voel je je soms letterlijk ‘het mannetje’. Daarnaast zorgt testosteron voor de productie van sperma, de groei van de penis, de groei van lichaamsbeharing zoals baardgroei en schaamhaar en speelt het een rol in het libido van de man.

Naast de productie van testosteron bij mannen wordt dit hormoon ook in het vrouwelijke lichaam geproduceerd. Het gaat hier dan om kleinere hoeveelheden in vergelijking met de man (zo’n 85% minder) maar draagt bij vrouwen wel bij aan bijvoorbeeld het libido, de groei van schaamhaar en de groei van skeletspieren.

Waar wordt testosteron geproduceerd?

Vanaf de pubertijd wordt er bij mannen een dagelijkse hoeveelheid testosteron geproduceerd. Dit gebeurd in de teelballen en bijnieren. Het gaat hier dan om een dagelijkse productie van gemiddeld 7mg bij mannen tussen de 16 en 40. Vrouwen maken slechts 1-2mg testosteron per dag via de eierstokken en de bijnieren.

De productie van testosteron verschilt per persoon maar loopt vanaf de pubertijd op tot een maximum. Dit maximum wordt bereikt rond het 20-25ste levensjaar en blijft relatief stabiel neemt daarna langzaam af. Hier merk je als man niks van, tot de leeftijd van 45-55 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen mannen last krijgen van een tekort aan testosteron.

Een tekort aan testosteron op latere leeftijd: wat doet het met je?

De productie van testosteron begint af te nemen bij mannen tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Hier merk je op deze leeftijd eigenlijk niks van. Maar vanaf de leeftijd van 45-55 jaar is deze hoeveelheid testosteron zodanig afgenomen dat je hier wel last van kunt krijgen als man. Je zal op dat moment merken dat de spierkracht daalt, je prikkelbaarder bent, je een buikje krijgt of dat het libido afneemt.

Deze periode bij mannen wordt ook wel de penopauze genoemd (mannelijke overgang). Bij een deel van de mannen kan de afname in testosteron erg goed te merken zijn wat zich uit in de hiervoor genoemde symptomen. Deze kunnen voor vervelende situaties zorgen waardoor je als man minder goed in je vel kunt zitten. Ook zie je dat deze periode invloed kan hebben op de relatie met de partner. Je bent namelijk niet helemaal je oude zelf meer.

Wat te doen bij een testosteron tekort?

Er zijn verschillende manieren om een testosteron tekort tegen te gaan. Zo kan goede voeding hier al bij helpen, maar zijn er ook verschillende middelen die de testosterongehalte kunnen aanvullen. Hiervoor kun je het beste een afspraak maken met jouw huisarts. Wil je ondertussen meer lezen over wat je kunt doen bij een testosteron tekort? Lees dan ook: Wat is de penopauze en hoe kom je er weer uit?

Testosteron tekort testen

Ben je benieuwd naar jouw eigen testosterongehalte of naar die van jouw partner? Wil je weten of je nu echt in de penopauze zit? Een eerste aanwijzing kan eenvoudig worden getest zonder bezoek aan de huisarts. Vul onze test in en je krijgt een advies voor eventuele vervolgstappen. 

Scroll naar top