Man in de penopauze

Wat is de penopauze en hoe kom je er weer uit?

Wat is de penopauze? De penopauze (ook wel andropauze of mannelijke overgang genoemd) is een overgangsperiode waarin mannen vanaf een jaar of 45 terecht kunnen komen. Tijdens deze vervelende periode kunnen mannen last krijgen van verschillende symptomen zoals extreme moeheid, prikkelbaarheid, ‘bierbuikje’ krijgen (ook als je geen bier drinkt)  en een verminderd libido. Deze periode wordt ook wel eens vergeleken met de ‘midlife crisis’. Maar wat zijn de oorzaken van deze overgang voor mannen? En vooral,  hoe kom je er weer van af?

Wat is de oorzaak van de penopauze?

Waarbij 80% van de vrouwen last krijgen van de menopauze komt de penopauze bij circa 12% van de mannen voor.

De voornaamste oorzaak van deze penopauze is een tekort aan testosteron bij mannen. De afname van de productie van testosteron bij mannen begint rond de 35. Deze afname verloopt geleidelijk (circa 1-1,5% per jaar) waardoor dit niet merkbaar is tot de leeftijd van 45-55 jaar. Daarna kan het testosterongehalte zo laag zijn dat een deel van de mannen last krijgen van bepaalde klachten. Maar van welke klachten kun je eigenlijk allemaal last krijgen tijdens de penopauze?

Symptomen van de penopauze

De penopauze is te vergelijken met de menopauze waar de vrouw op latere leeftijd mee te maken krijgt. Zo komen de twee varianten beide voor meestal rond de leeftijd van 45-55 jaar en zijn een aantal symptomen hetzelfde. Mannen kunnen tijdens de penopauze onder andere last krijgen van de volgende symptomen.

Moe en futloos
In de penopauze kun je last krijgen van een lagere energie en een verminderde motivatie.
Prikkelbaarheid
Ben je de laatste tijd snel op je teentjes getrapt? Ook dit is een van de symptomen.
Slaaploosheid
Je kunt last krijgen van slapeloze nachten of nachten waarin je snel wakker wordt.
Stemmingswisselingen
Even blij en dan weer in de put. Een vervelend symptoom zowel voor u als uw partner.
Depressieve gedachten
In sommige gevallen kunnen depressieve gedachten ook horen bij de klachten.
Erectiestoornissen en verlaagd libido
Door het tekort aan testosteron wordt uw libido lager en kunnen zich erectieproblemen voordoen tijdens de penopauze.
Minder zelfvertrouwen
Merkt u de laatste tijd dat het zelfvertrouwen wat is gedaald? Kijk dan niet gek op als dit te maken heeft met deze mannelijke overgang.
Spierzwakte
Een testosteron tekort kan ook spierzwakte tot gevolg hebben.
Opvliegers
Net als bij de menopauze kunnen ook mannen last krijgen van opvliegers.
Je buikomvang neemt toe
Te weinig testosteron zorg er vaak voor dat je vaak aankomt op plekken waar je het niet wilt zoals je buik, terwijl op andere plekken (zoals de penis) je omvang verliest.

Penopauze en de relatie met je partner

“Help, mijn man komt niet meer van de bank!” De penopauze kan een vervelende periode zijn voor zowel jou als jouw partner.

Wanneer je door een sterk tekort aan testosteron oprechte klachten krijgt zoals prikkelbaarheid, spierzwakte en een afgenomen libido, kan dit ook invloed hebben op jouw partner. Jullie hebben meer ruzie, de mannelijkheid waar jouw vrouw zo van hield neemt af en je kunt niet meer tippen aan haar behoeftes.

Zeker wanneer beide partners in de overgang zitten kan dit tot heftige botsingen leiden.

Wat kun je er tegen doen?

De penopauze wordt net als de menopauze vaak nog gezien als een taboe. Daar praten we niet over met onze partner of in gezelschap. Maar waarom eigenlijk niet? Deze periode heeft veel invloed op personen die er mee te maken hebben. Maar gelukkig zijn er ook oplossingen voor de penopauze.

Oplossingen voor de penopauze

  • Genoeg lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je testosterongehalte op pijl blijft. Met name krachttraining heeft hier invloed op.
  • Met behulp van testosteronvervangingstherapie zijn er verschillende mogelijkheden om een testosteron tekort tegen te gaan / aan te vullen. Dat kan onder andere door middel van testosteronverhogende- gel, capsules en injecties. Raadpleeg altijd jouw arts voor advies op het gebied van medicijnen die het testosteron verhogen.
  • Let goed op je voeding. Zo draagt gezonde voeding en voeding met omega-3 vetzuren bij aan het verhogen van uw testosteron.
  • Zorg ervoor dat je genoeg essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Penopauze testen

Ben je benieuwd naar jouw eigen testosterongehalte of naar die van jouw partner? Wil je weten of je nu echt in de penopauze zit? Op een eenvoudige manier kun je, zonder bezoek aan de dokter, al een goed eerste idee krijgen of een tekort aan testosteron een mogelijke oorzaak is van jouw klachten. Doe onze test (anoniem, we leggen geen persoonlijke gegeven vast) en krijg vervolgens een advies voor eventuele vervolgstappen.  

Scroll naar top